Handige apps voor iedereen

Fiverr, zoveel meer dan goedkope freelancers vinden

Logo Fiverr met tekst freelancers online zoeken en vinden

In 2020 moest ik mijn inkomstenbronnen plots een totaal andere wending geven. Ik werd freelancer op Fiverr. De inkomsten van mijn bijberoep waren behoorlijk gedaald (tot vrijwel nihil) tot ik in september niet anders meer kon dan een andere weg inslaan. Ik startte met iets wat ik al jaren zou willen doen, maar waar ik het lef niet voor had. Iets over afgekeurd worden en perfectionisme. Ken je dat?

Dus startte ik als freelancer op Fiverr en werd ghostblogger. Wanneer ik erover vertel, hebben mensen vaak achterdocht tegenover de site, maar dat hoeft helemaal niet!

Dit artikel gaat over gebruikmaken van freelancers op Fiverr. Wil je liever zelf diensten aanbieden op Fiverr? Dan kan je hier mijn blog lezen over hoe dat in z’n werk gaat.

Is Fiverr betrouwbaar en zijn de freelancers die diensten aanbieden te vertrouwen?

Om kort te antwoorden: ja en nee. Zie je: Fiverr wordt internationaal vaak aangeprezen als een manier om snel geld te verdienen. Vele freelancers die erop zitten, gaan ervan uit dat ze snel geld zullen verdienen eens ze op Fiverr hun gigs (de naam voor diensten die worden aangeboden) online zetten. Wanneer ze dan eindelijk hun eerste order binnenhalen, zijn ze alweer bezig aan een volgende manier om online geld te verdienen en antwoorden ze je gewoonweg niet.

Het is dus niet eenvoudig om geld te verdienen op Fiverr en de personen die dat weten, zijn de goede freelancers. De freelancers waar jij naar op zoek bent, dus.

Vooraleer we verder praten: wat is Fiverr?

Fiverr is een website waar diensten op worden aangeboden. De mensen die erop adverteren, zijn particulieren, zelfstandigen in bijberoep, studenten en zelfstandigen in hoofdberoep. Eender wat je doet: je kan het aanbieden! Copywriting, omzetten van digitale bestanden, muziek componeren, boekomslagen ontwerpen, financieel advies geven, juridisch advies geven… het kan allemaal op Fiverr.

Als aanbieder plaats je jouw diensten op de website, samen met een duidelijke omschrijving en de prijs die je vraagt. Dit noemt men een “gig”. Als beginner kan je vijf verschillende gigs plaatsen. Hoe langer je op Fiverr diensten aanbiedt, hoe meer gigs je erop kan plaatsen.

Als koper kan je van deze diensten gebruikmaken. Dit kan je doen door een offerte aan te vragen bij de freelancer waar jij jouw oog op hebt laten vallen.

Hoe vind je een goede freelancer op Fiverr?

Om heel eerlijk te zijn: die vind je niet zomaar. Ik heb zelf ook al diensten afgenomen op Fiverr (vormgeving van een boek en het maken van een complete branding voor één van m’n merken) en soms is het frustrerend dat men helemaal niet antwoordt wanneer je een bericht stuurt. Eens je iemand te pakken hebt die al wat opdrachten gedaan heeft, sla je deze persoon best op om er de volgende keer bij terug te komen.

Goedkope freelancers, yes!

Velen gaan op Fiverr een freelancer zoeken omdat het goedkoop is. En ja, dat klopt: net omdat je op Fiverr met een gemengd publiek te maken hebt (verschillende nationaliteiten van over de hele wereld, studenten, bijberoepers, particuliere bijverdieners, mensen met een eigen zaak…) zijn de prijsverschillen soms ontzettend groot. Ook hier geldt: de duurste is niet altijd de beste, maar de goedkoopste ook niet. Het is echt een kwestie van zoeken tot je de juiste freelancer gevonden hebt.

De meeste freelancers geven al een preview van wat ze doen of van de opdrachten die ze al uitgevoerd hebben. Zo heb je al zicht op hun werk. Verder kan je kijken naar hoe ze hun profiel ingegeven hebben: zie je dat ze er werk van gemaakt hebben? Dan kan je er zeker van zijn dat het ook mensen zullen zijn die jou niet in de kou zullen laten staan.
Een derde criterium dat je voor jezelf kan hanteren, zijn de positieve reviews die iemand gekregen heeft. Eens één of twee negatieve ervaringen die ertussen staan, dat kan zeker, maar als een persoon enkel negatieve reviews heeft dan zou er toch een alarmbelletje mogen afgaan in jouw hoofd.

Niet meer zoals in het begin

Fiverr had een slechte reputatie bij de opstart van de marktplaats. Vele freelancers voelden zich gedwongen om hun diensten aan $ 5,00 aan te bieden en werkten dan ook naar die prijs. Als je weet dat Fiverr dan nog eens met 20% van hun verdiensten gaat lopen dan kan je het hen ook niet kwalijk nemen dat ze maar even “van ver” een gooi doen op de taak die jij hen gegeven hebt.

Gelukkig is Fiverr sinds de beginjaren erop vooruitgegaan. Het is niet langer verplicht om diensten vanaf $ 5,00 aan te bieden zodat ook meer en meer (semi-)professionals de weg vinden naar het platform.

Welke diensten kan je vinden op Fiverr?

Alles! Eender waar je naar op zoek bent: als het iets is dat via een digitale manier naar jou kan komen dan vind je vast wel iemand die het ook aanbiedt. Logo’s maken, boeken in digitaal formaat plaatsen, juridische raadgeving, video’s laten maken, reclamevideo’s laten maken, componeren, stemacteurs… ze vinden allemaal hun weg naar de site.

Is Fiverr betrouwbaar?

Ja, alle transacties verlopen via Fiverr zelf. De freelancers worden pas uitbetaald wanneer jij de taak goedgekeurd hebt en omgekeerd: indien er een probleem zou zijn, krijgen zowel freelancer als aankoper hierbij ondersteuning van de Fiverr-helpdesk.

Als je iets aankoopt bij een freelancer, moet je meteen de betaling uitvoeren. Fiverr betaalt de freelancer pas uit wanneer je goedkeuring gegeven hebt. Het is een eerlijk systeem waarbij alles geregeld wordt voor jou. Verder ontvang je ook een factuur voor de diensten die je hebt aangevraagd. Perfect voor de boekhouding, dus!

Betalingen doen op Fiverr

Fiverr biedt een waaier aan betalingsmogelijkheden aan, maar deze zijn bruikbaar in Nederland of België:

– Betalingen met kredietkaart of debetkaart.
– Paypal
– Apple Pay
– Google Pay
– iDeal (voor de Nederlandse lezers)
– Sofort (meteen betalen met bankkaart in België)

Fiverr Pro

Naast het “reguliere” netwerk op Fiverr, kunnen freelancers ook geselecteerd worden om hun diensten op Fiverr Pro aan te bieden. Hiervoor worden ze grondig gescreend door medewerkers van het platform zelf.
Fiverr omschrijft het zelf als volgt: “Fiverr Pro streeft ernaar om aan alle behoeften te voldoen door hoogwaardige, gemakkelijk te vinden, geverifieerde professionele verkopers aan te bieden. Als professionele freelancer betekent dit nieuwe zakelijke kanalen en meer kansen op succes bij Fiverr.”

Met andere woorden: als je iemand boekt bij Fiverr Pro kan je er zeker van zijn dat je met een gerenommeerde verkoper te maken hebt. Iemand die jouw verwachtingen zal inlossen en niet plots ophoudt met antwoorden. Het is immers zijn of haar bron van inkomsten.

Immoreel en niet lokaal

Omdat je met freelancers van over de hele wereld te maken krijgt, zou je het misschien immoreel kunnen vinden dat je een dienst laat uitvoeren door iemand aan de andere kant van de wereld voor weinig geld. Als dat iets is wat jou daadwerkelijk stoort dan kan ik je geruststellen: je kan verkopers selecteren op basis van hun land.

Langs de andere kant: mensen die aan de andere kant van de wereld hun diensten aanbieden op Fiverr doen dit misschien om hun gezin te onderhouden, om ongedekte medische kosten te betalen, of om nog een andere reden. Op dat moment ben je er zeker van dat jouw geld rechtstreeks naar die persoon gaat. En een klein deeltje voor Fiverr, oké. Zonder Fiverr zouden ze misschien niet aan dit werk kunnen komen.

Er is echter wel nog een verschil tussen bovenstaande en uitbuiting. Toen ik helemaal in het begin diensten aanbood voor 10 euro om mijn portfolio op te bouwen, kreeg ik plots het antwoord van iemand dat ik “wel veel geld vroeg voor mijn dienst”. Die man heb ik er vriendelijk op gewezen dat hij iemand anders kon gaan zoeken, samen met een overzicht van mijn maandelijkse kosten en de tijdsduur die ik zou nodig hebben om zijn opdracht te vervullen. Voel je je ergens niet goed bij als koper? Geef die persoon dan een extraatje (je kan “fooien” geven via Fiverr) en laat een goede review na. Je helpt de verkoper hiermee. Echt!

Delegeren en duidelijke informatie

Hoe ben je er zeker van dat het werk waar je om vraagt, goed uitgevoerd wordt? Ik ben een freelancer die zal doorgeven wanneer iets niet duidelijk is en ik vraag soms tot vervelens toe extra uitleg om er zeker van te zijn dat het werk exact afgeleverd wordt zoals de koper het wil. Echter: niet elke freelancer zit zo in elkaar. Vaak durven ze niet om extra uitleg vragen. Het resultaat is een werk waar jij niet tevreden mee bent. Deze situatie kan je vermijden door een paar eenvoudige regels in het achterhoofd te houden.

Boek niet meteen de gig

Neem altijd zelf contact op met de verkoper vooraleer je een gig boekt: zo kom je te weten of de opdracht binnen de mogelijkheden van de freelancer ligt. Bovendien is het een extra check om te zien of hij / zij snel antwoordt.

Laat niets open

Eens je akkoord gaat met een offerte voor een bepaalde gig, kan het zijn dat er extra vragen gesteld worden. Probeer deze zo volledig mogelijk in te vullen, OOK AL heb je deze al besproken in jouw eerste mailtje. Wanneer alle informatie ingevuld is, zal de verkoper deze makkelijk kunnen raadplegen. Alles staat op één plaats en zo sluit je de kans dat er iets niet uitgevoerd wordt, uit.

Het oog wil ook wat

Gaat het om een grafische opdracht? Stuur dan zoveel mogelijk voorbeelden door in de stijl die jij voor ogen hebt. Een logo, kleurenpalet… alles kan helpen om de freelancer een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat jij voor ogen hebt.

Een gezonde dosis achterdocht

Er zijn zaken die je beter niet uitbesteedt op Fiverr. Denk aan SEO-taken, mensen die je een hoop volgers beloven op je social media of website-activiteiten waarbj men toegang vraagt tot de backend van jouw website. Hoe je het draait of keert: er is NIEMAND die voor $ 5,00 immens veel werk zal verzetten, niemand!

SEO voor 5 dollar? Gekopieerde teksten of mensen die maar wat doen. Duizenden volgers bij op social media voor 25 dollar? Gegarandeerd fake volgers en kans om je account te verliezen. Paswoorden geven? Nooit doen. Gebruik hiervoor een beperkte toegang of een systeem dat je toelaat om de volledige controle te blijven uitvoeren over de werken.

Ook wanneer men jou vraagt om buiten Fiverr om te gaan werken, kan je best eens een extra veiligheidcheck uitvoeren of je wel met een legitiem bedrijf te maken hebt. Bij elke vorm van twijfel: gewoon handelen via Fiverr is het veiligste.

Kortom: een gezonde dosis achterdocht misstaat niet. Je zou niet de eerste zijn die opgelicht wordt en hoewel Fiverr korte metten maakt met oplichters, zit je ermee als het jou net zou overkomen.

Daten voor ondernemers

Heb je er zin in gekregen om ook freelancers te zoeken op Fiverr? Laat je helemaal gaan! Ik verwittig je: voorzie best wat tijd bij het uitkiezen van een freelancer: voor je het weet, ben je een uurtje verder met scrollen doorheen al die leuke profielen.
Tinder voor ondernemers of zo…

Reageren

Top!
1
Blij
0
Verlief
0
Gemengde gevoelens
0
Niet leuk
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.