Schrijfsels & bedenkingen

Dotjes in de brievenbus: oplossing november

In de geestige Dotjes in de Brievenbus van november kon je je hoofd weer breken over een raadsel. Dit keer met blinde spoken en lakens… hierbij de oplossing. Zet je schrap, want het is een hele uitleg!

In de tekening, zie je alle mogelijkheden. De spoken zijn in volgorde weergegeven: de eerste is het eerste spook, de tweede is het tweede spook en de derde is het blinde spook.

Mogelijkheid 1 is niet mogelijk. Als het eerste spook had gezien dat het laken van de andere spoken wit was dan had hij geweten dat zijn laken zwart moest zijn en dus “Ja.” geantwoord.

Mogelijkheid 2 is ook niet mogelijk. Als het tweede spook gezien had dat het laken van de anderen wit was, had het ook met “Ja!” geantwoord.

Mogelijkheid 3 is niet mogelijk: het tweede spook houdt rekening met het antwoord van het eerste spook en die zei geen “Ja!”. Dit kan alleen maar betekenen dat het tweede spook een zwarte kap op kan hebben.

Mogelijkheid 4: mogelijk.

Mogelijkheid 5: mogelijk.

Mogelijkheid 6: mogelijk.

Mogelijkheid 7: mogelijk.

Besluit: het blinde spook kan antwoorden met “Ja!” in alle gevallen die mogelijk zijn. Hierbij weet het namelijk dat zijn laken zwart is.

Reageren

Top!
0
Blij
0
Verlief
0
Gemengde gevoelens
0
Niet leuk
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.