BoekbesprekingenSchrijfsels & bedenkingen

Pluk van de Petteflet – Het grote mysterie (review)

Pluk van de Petteflet cover van de herwerkte versie.

Pluk van de Petteflet blijft actueel

Pluk van de Petteflet… hét bekende verhaal van Annie M.G. Schmidt. Hét verhaal van Annie dat ik vanbinnen en vanbuiten zou moeten kennen. ZOU moeten kennen, inderdaad, want ondanks het feit dat mijn drie jaar jongere zus die cassette (nog steeds als luisterboek te verkrijgen) grijs gespeeld heeft – of was het bruin tot de cassettelintjes eruit kwamen op hun eigenste krullerige manier – heb ik niets onthouden van het verhaal.

Pluk van de Petteflet cover van de herwerkte versie.

Irritant ventje

Toen vond ik Pluk van de Petteflet een ongelooflijk irritant ventje. Het verhaal leek mij te ingewikkeld en vooral véél te langdradig. Ik luisterde liever naar de Lekturama sprookjesboeken, eveneens mét bijhorende cassette. Elke paar minuten een ander verhaal, dat was veel spannender.
NU, daarentegen, vind ik Pluk zeer intrigerend. Sinds anderhalve week lees ik namelijk het hele boek voor aan mijn kinderen.M’n dochter Zaza vindt het fantastisch, vooral omdat er een pratende kakkerlak in voorkomt die mega stoer is. Zaza de kakkerlak overleeft namelijk élke spuitbusaanval van mevrouw Helderder. Een hippere naamgenoot kan je in deze wereld niet vinden.

Liefhebber van het Pluk van de Petteflet boek! 

Ik was met de weinige interesse die ik vroeger had voor het verhaal gestart met lezen, niet wetende dat ik het ooit zo boeiend zou vinden. Mijn kinderen stellen namelijk zeer intelligente vragen over Pluk.
Vandaag kwam de vraag: “Maar, mama, is Pluk dan een jongen of een mijnheer?”
Tja, tot nu toe blijf ik hen het antwoord schuldig. Pluk ziet er wel uit als een jongetje, maar over zijn leeftijd weet ik nog niet veel. Ook over zijn ouders en voorgeschiedenis vind ik maar weinig in het boek tot nu toe. Iets zegt me dat ik dringend wat oude interviews met Annie zou kunnen beluisteren om wat wijzer te worden.

Pluk is wél slim – hij repareert een televisie door de stekker terug in het stopcontact te stoppen wat een basisvraag is op alle grote computerhelpdesks tegenwoordig – en hij kan ook volledig zelfstandig wonen. Dus ofwel is Pluk een volwassen man in een kinderlijfje, ofwel is hij een zéér intelligent kind. Vraag blijft dan wel van wie hij dat allemaal geleerd heeft. Of is Pluk dan meteen ook een autodidact?

Mocht iemand nu al het antwoord hebben, gelieve mij een seintje te geven. Ondertussen lees ik met veel geduld (één verhaaltje per dag) verder en probeer ik de puzzel in elkaar te krijgen.

Pluk van de Petteflet voor kinderen

 Mijn kinderen zijn gék op het verhaal dus ze lijken helemaal op hun tante aka mijn zus. Ze leven met hem mee en houden van het feit dat hij helemaal zelfstandig is en leeft. Ze leren ook veel van hem… Pluk heeft een goed hart en staat voor iedereen klaar. Ja, ik ben fan, en mijn kinderen ook! 

Mijn zoon vindt vooral Zaza de kakkerlak leuk. Op de vraag waarom, antwoordt hij dat hij de kakkerlak grappig vindt, maar dat hij niet goed kan uitleggen waarom. Het feit dat zijn zus dezelfde naam heeft, zou er ook wel iets mee te maken kunnen hebben… Onze dochter is voor alle duidelijkheid trouwens NIET vernoemd naar dit kleine beestje (maar wel naar het hoofdpersonage van een ander boek). Pluk vindt hij leuk omdat er ook een “u” in zijn naam komt. 

Onze dochter geeft een plausibelere uitleg: zij vindt het leuk dat er vogels in het verhaal voorkomen en dat Pluk veel op avontuur gaat. Zo vond ze het ongelooflijk spannend toen hij Zaza de kakkerlak had gered en dat die nog leefde. Samen in opstand komen omdat de bakker de eieren van Dollie gestolen had om er cakes en andere dingen mee te bakken, spreekt ook tot haar verbeelding. 

Korte verhaaltjes in één lang verhaal 

Pluk van de Petteflet is een verhaal voor zowel kleuters – die nog een korte concentratiespanne hebben – als voor oudere kinderen die volledig kunnen opgaan in het verhaal. 

Net omdat het lange verhaal in kleine stukjes (kortere verhaaltjes) opgebouwd is, kunnen ook kleine broer of zus meeluisteren zonder het vervelend te vinden. Ik heb altijd gedacht dat dat één van de succesfactoren is van Pluk van de Petteflet, samen met de fijne verhaallijn en de leuke hoofdpersonages, natuurlijk. 

Pluk van de Petteflet kopen?

 Zelf heb ik nog de oude versie, maar ik zag laatst de hernieuwde versie met extra tekeningen en deze is écht een aanrader. Pluk van de Petteflet in een nieuw jasje, zeg maar. 
Pluk van de Petteflet is zelfs verfilmd! 

Bij m’n zoektocht naar het boek kwam ik er zelfs op dat Pluk van de Petteflet ondertussen al verfilmd is. Zelf ben ik niet zo’n fan van verfilmingen omdat het vaak duizendmaal zwakker is dan het boek… maar voor kinderen – en volwassenen – die meer van films houden, geef ik hierbij toch even snel de link mee

Lees je liever een ander boek? Iets voor volwassenen? Misschien is Het verdriet van België wel iets voor jou! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reageren

Top!
0
Blij
0
Verlief
0
Gemengde gevoelens
0
Niet leuk
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.