Schrijfsels & bedenkingen

Dat staat genoteerd!

Ze is er: de zomervakantie! Op de één of andere manier bekruipt me dan de gekke gedachte om het volledige huis eens onder handen te nemen. En daarmee bedoel ik: een grondige poetsbeurt. Wie mij kent, weet het al: GRONDIG poetsen, dat gebeurt waarschijnlijk even vaak als je een witte pauw ziet vliegen in zijn natuurlijke habitat. 


Bij grondige schoonmaak reken ik ook: de administratie in orde zetten. 

Nu mijn dochter net het eerste leerjaar afgerond heeft, komt die eeuwenoude vraag weer boven: “Ben ik verplicht om al die notities bij te houden?” 

Met mijn mama in het achterhoofd – die twee jaar een hoop notities onder de trap had staan nadat mijn zus verhuisd was, dozen vol, zuchtend en zich afvragend of ze die “hoop papier” niet gewoon zou weggooien – bedenk ik me dat ik dit scenario niet wil herbeleven over een 18-tal jaar. 

De ideale gelegenheid om dit eindelijk te gaan opzoeken, dus! En wat blijkt? Op de officiële website van Vlaanderen staat dit zeer duidelijk uitgeschreven. 

Basically is dit de kernzin van het hele artikel: 

“Schriften, huistaken of agenda’s uit het basis- en secundair onderwijs hoeft u niet bij te houden. Hetzelfde geldt voor nota’s en cursussen in het hoger onderwijs. 
Studiebewijzen (getuigschriften, kwalificatiegetuigschriften en diploma’s) en rapporten kunt u het best wel bewaren.”

Opgelet: wanneer jouw kind al in het middelbaar zit dan kan de school aan enkele leerlingen vragen om alles bij te houden en dit tot en met 31 augustus van het volgende schooljaar. Per studierichting gaat het over drie leerlingen en de school kan afspreken met de leerlingen om deze zaken thuis te bewaren. 

Voor mijzelf is dit een grote opluchting want in mijn hoofd dacht ik altijd al dat het zo’n zeven jaar was. Vermoedelijk heeft die opleiding boekhouding die ik volgde iets te maken met dat idee: soms ga je dingen door elkaar slaan als je blijft bijstuderen. 

De notities van m’n dochter mogen dus de papierbak in… al wil ik dat nu nog niet. Gewoon: om mezelf eraan te herinneren dat ze “nog maar” in het eerste leerjaar zit. 

Bronvermelding:
Informatie Vlaanderen, z.d.,Schooldocumenten bewaren (rapporten, agenda’s, schriften, …). Geraadpleegd op 29 juni 2019, https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/diplomas-en-getuigschriften/schooldocumenten-bewaren-rapporten-agendas-schriften

Reageren

Top!
0
Blij
0
Verlief
0
Gemengde gevoelens
0
Niet leuk
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.